Użytki zielone są ważną składową areału wykorzystywanego na pasze dla bydła. Tylko przeżuwacze potrafią w tak efektywny sposób wykorzystywać, dzięki prowadzonej w żwaczu fermentacji, włókno (celulozę, hemicelulozę) czy azotowe związki niebiałkowe.
Wysokiej jakości kiszonki z traw, roślin motylkowych czy mieszanin tych dwóch typów roślin są również źródłem dobrej jakości białka, a także cukrów.
Już w przyszłym tygodniu (25.03. piątek, g.: 10.00) zapraszamy Państwa na on-line konferencję poświęconą tematom żywieniowym krów mlecznych. „Od pola do stołu paszowego” to spotkanie z Ekspertami, w czasie którego dowiecie się wiele interesujących nowinek z branży. Aby wziąć udział wystarczy się zarejestrować: https://app.evenea.pl/event/konferencjazywieniowa/ Czasu na rejestrację pozostało już niewiele!
Tymczasem przedstawiamy kolejnego Prelegenta, a jest nim Arkadiusz Kaźmierczak, Doradca ds. żywienia PFHBiPM. Z doradztwem żywieniowym w PFHBiPM związany jest od ponad 4-ch lat. Prowadzi doradztwo w ponad 130 gospodarstwach zlokalizowanych w południowej Wielkopolsce, głównie w powiatach: ostrowskim, krotoszyńskim, gostyńskim oraz rawickim. Jego Hodowcy utrzymują od 15 do 150 krów mlecznych.
W latach 2004-2010 ukończył studia zootechniczne na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu z tytułem magistra inż. Początkowo pracował jako zootechnik oceny wartości użytkowej bydła, a od 2018 roku już jako doradca żywieniowy. „Doświadczenie praktycznie od najmłodszych lat zdobywałem w rodzinnym gospodarstwie rolnym produkującym mleko, a praca w PFHBiPM pozwoliła mi skutecznie łączyć wiedzę teoretyczną z umiejętnościami praktycznymi.”
Jego zainteresowania zawodowe, prócz szeroko pojętego żywienia krów mlecznych, skupiają się na tematach właściwego prowadzenia okresu zasuszenia i okresu okołoporodowego, odchowie materiału hodowlanego i paszoznawstwie. Prywatnie szczęśliwy mąż i ojciec dwóch synów i córki. Lubi piłkę nożną, zarówno w telewizji jak i na murawie, dobrą książkę oraz jazdę na rowerze.