Zapalenie wymion ma szkodliwy wpływ na jakość mleka, a przede wszystkim wpływa negatywnie na procesy przetwórstwa mleka oraz niesie ze sobą sanitarne konsekwencje dla ludzkiego zdrowia. Ponadto mastitis w stadzie to wzrost kosztów leczenia, potrzeba wprowadzenia antybiotykoterapii, spadek wydajności oraz zwiększony stopień brakowania zwierząt w stadzie.
Już teraz obejrzyj zarejestrowany materiał video z pierwszego i drugiego dnia konferencji!
Zakres tematyczny konferencji
- higiena i profilaktyka, czyli podstawowe know-how,
- punkty krytyczne doju,
- audyt somatyczny w gospodarstwie,
- zakaz antybiotyków, ale co dalej?
- wpływ wysokiej zawartości komórek somatycznych na jakość surowca.
Dla kogo kierujemy udział w konferencji?
Do udziału w konferencji zapraszamy przede wszystkim hodowców bydła mlecznego oraz producentów mleka z terenu całego kraju, lekarzy weterynarii opiekujących się stadami bydła mlecznego, doradców żywieniowych, pracowników gospodarstw nastawionych na produkcję mleka a także młodzież szkolną i akademicką kierunków rolniczych i weterynaryjnych.
Konferencję kierujemy do szerokiego grona specjalistów odpowiedzialnych za kompleksowe zapewnienie i utrzymanie dobrostanu krów mlecznych oraz minimalizowanie negatywnych skutków występowania mastitis w stadzie.
Plan konferencji
29.10.2021
19:10 – 19:40 – „Higiena i profilaktyka, czyli podstawowe know-how.” – dr n. wet. Sebastian Smulski, Stowarzyszenie „Weterynaria Hodowcom”, E-Krowa.
19:40 – 20:10 – „Punkty krytyczne doju a występowanie mastitis. Wskazówki praktyczne” – lek. wet. Malwina Jażdż, Stowarzyszenie „Weterynaria Hodowcom”, E-Krowa
20:10 – 20:30 – „Jak poradzić sobie z somatyką – nowe narzędzie PFHBiPM” – Waldemar Krzymowski, Doradca Ogólny PFHBiPM.
20:30 – 20:45 – „Zakaz antybiotyków, ale co dalej?” – lek. wet. Katarzyna Gąsiorek, GIW.
20:45 – 21:00 – „Jakość mleka, jego znaczenie dla hodowcy, producenta sera i konsumenta” – Renata Przezwicka, Hochland Polska Sp. z o.o.
21:00 – Panel dyskusyjny, pytania i odpowiedzi, zakończenie konferencji
30.10.2021
19:00 – 20:30 Relacja video z warsztatów: rutyna doju, higiena przed i poudojowa, wpływ szeroko pojętego dobrostanu na wysokość poziomu LKS, instalacja udojowa jako czynnik wpływający na zdrowotność wymion.
Ostatnie wpisy
- „Od pola do stołu paszowego” dostępne na YouTube
- Wpływ paszy z trwałych użytków zielonych na jakość mleka i produktów mlecznych
- Prof. Piotr Goliński kolejnym prelegentem
- Technologie zbioru kiszonek wg Kaźmierczaka
- Poznaj sylwetkę pierwszego prelegenta
- Od pola do stołu paszowego – rozpoczynamy zapisy!